Posledice Venskih Bolesti

Ono što je potrebno na samom početku naglasiti da varikozne vene nisu samo estetski problem, već kao posledica zanemarivanja i progresije bolesti postaju značajan medicinski problem.

Kao posledica nelečene venske bolesti dolazi do pojave nekoliko značajnih komplikacija:

Tromboza i zapaljenje površnih vena (Thrombophlebitis superfitialis)

Poseban medicinski problem koji može da životno ugrozi pacijenta predstavlja nastanak tromboze u površnom venskom sistemu sa znacima zapaljena, tkz. tromboflebitis, koji se javlja u oko 50% pacijenata sa nelečenim površnim proširenim venama.

Tromboza dubokih vena i Plućna embolija

Tromboflebitis može u 5-15% pacijenata može dovesti do tromboze dubokog venskog sistema najčešće preko insuficijentnih perforantnih vena. Kao posledica migracije tromba može nastati plućna embolija koja predstavlja potencijalnu fatalnu komplikaciju. Takođe, rizik od tromboze dubokih vena je tri puta veći u pacijenata sa proširenim venama u odnosu na opštu populaciju.

Pucanje proširenih vena- Ruptura varikoziteta

Predstavlja komplikaciju dugogodišnje venske bolesti koja nastaje kao posledica minimalne traume, npr. češanja koja dovodi do ozbiljnog i po život ugrožavajućeg krvarenja. Prvu pomoć se se sastoji u snažnom pritisku na mestu krvarenja i podizanju noge, a blagovremena operacija sprečava ovu po život opasnu komplikaciju.

Venski ulkus (Ulcus Cruris)

Venski ulkus (ulcus venosum) predstavlja jednu komplikovanih posledica venske bolesti i terminalnu promene kože i potkože u smislu pojave rane koja ne zarasta. Uglavnom se javljaju sa unutrašnje strane donjeg dela potkolenice i predstavljaju veliki socijalni i zdravstveni problem. Pre samog nastanka rane dolazi do promene boje kože u smislu tamne prebojenosti, svraba, otoka oko gležnja (koji se u početku javlja u večernjim satima) kao i zadebljanja i zapaljena kože i potkože u smislu hipostatskog dermatitisa. Takođe rana  najčešće nastaje kao posledica češanja promene na nozi koja je nastala zbog venske bolesti. Bolest se komplikuje infekcijom rane i nepodnošljivim bolovima.